30 Aralık 2008

Windows Kurduktan Sonra Var Olan Linux'u Kurtarmak


Diyelim ki bilgisayarınızda kurulu, kullandığınız bir Linux dağıtımı var. Bir gün herhangi bir sebepten ötürü Windows yüklemek zorunda kaldınız.

Farketmişsinizdir ki, bu Windows yüklendikten sonra bilgisayarınız açılışta size hangi işletim sistemini açmayı istediğinizi sormaz hale gelmiştir. Bu noktada birçok yeni kullanıcı sıfırdan Linux kurmaları gerektiğini düşünür ama durum pek öyle değil. Eğer Windows kurulumu sırasında Linux'unuzun dosyalarının olduğu bölümü/bölümleri silmediyseniz okumaya devam edin:


  1. Bilgisayarınızı herhangi bir Live CD ile başlatın (önerim Ubuntu).

  2. Terminal uygulamasını başlatın.

  3. sudo fdisk -l komutu ile bilgisayarınızda var olan bölümleri listeleyin. Diskinizin ve türü Linux olarak gösterilen bölümün (Linux'u kurduğunuz bölümün kaç GB olduğuna bakarak da ayırt edebilirsiniz) aygıt adlarını not alın.

  4. sudo mount -t ext3 "bölüm aygıt adı" /mnt/ komutu ile bilgisayarınızdaki Linux bölümünü o an için erişilebilir hale getirin.

  5. sudo grub-install --root-directory=/mnt "disk aygıt adı" komutunu çalıştırın. Eğer herşeyi doğru yapmışsanız "Installation finished. No error reported." gibi bir satır içeren metin ile karşılaşacaksınız.


Artık bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda eskisi gibi listenizi görebilirsiniz :)

22 Aralık 2008

CETURK Java Teknolojileri Ankara Etkinliği

3 Ocak 2009 tarihinde Çankaya Üniversitesi'nde CETURK tarafından Java Teknolojileri Etkinliği düzenlenecektir. Java dünyasındaki en son teknolojilerin ve gelişmelerin anlatılacağı bu etkinliğin programı şu şekildedir:

Mehmet Aca - CETURK Açılış Konuşması
Melih Sakarya - JBoss Seam
Ümit Vardar - JPA ve Hibernate
Kenan Sevindik - Spring Framework'e Giriş
Özcan Acar - Apache Wicket Framework
PANEL - JAVA Teknolojileri

Etkinliğe katılım ücretsizdir, detaylı bilgi almak ve kayıt olmak için tıklayın.

Firefox 3 ve Simge Paketleri

Bazen 1-2 arkadaş çıkıyor, kullandığım Firefox'un simgesinin nasıl böyle değişik olduğunu soruyorlar:



iconpacks.mozdev.org adresinde birbirinden farklı birçok Firefox ve diğer Mozilla ürünleri için simgeler mevcut.

Bir süre sonra bu arkadaşlar tekrar gelebiliyor ve bu sefer de oradaki simge paketlerini Firefox 3 ile kullanamadıklarını söylüyorlar. Cevap basit:


  1. Kullanmak istenilen simge paketi bilgisayara kaydedilir.

  2. Kullanılan sıkıştırma programı (mesela Ark, WinRAR, vs) ile bu paketin içeriği açılır.

  3. Elinize bir sürü ico, xpm, png formatında resim geçer.

  4. Alın bütün bu dosyaları, Firefox'un kurulu olduğu dizin (örneğin /opt/firefox/) içindeki chrome/icons/default/ dizini altına kopyalayın.

Linux'ta Firefox'u Otomatik Güncellemek


Kullandığınız dağıtım ile gelen Firefox yerine kendi elle kurduğunuz Firefox'un Yardım menüsündeki güncelleme seçeneği şu şekilde kapalıysa:



Firefox'u kurduğunuz dizine (örneğin /opt/firefox/) tam kullanıcı hakları ile erişebildiğinizden emin olun:

# chown <kullanıcı adı>:<kullanıcı adı> /opt/firefox/

20 Aralık 2008

Robot Çağı v2

Şu yazıda Firefox 3.0'ın beta süreçlerindeki şakalardan birisi olan robotları paylaşmıştım. Şimdilerde 2009 başında çıkacak olan Firefox 3.1'in betaları dolaşıyor, tabii ki Mozilla bazı şeyleri unutmamış ve yeni betalara eklemiş:



Çizgiroman tadı mı aldım ne :)

02 Kasım 2008

Silersin


Bir önceki yazıda yazdıklarımın aksine, yani rm -rf / yerine rm -rf /* yazmakla birşeyler başarılabiliyor, meraklısına.

Kaynak: F. Tuğrul GÜRKAYNAK

Zorla Herşeyi Silemezsin




Hani derler ya, root kullanıcı olarak rm -rf / kodunu çalıştırmayın, tüm dosyalarınız silinir... İşte silinmediğinin ispatı :)

Not: Bu kodu çalıştırmaya teşvik etmiyorum. Benim bu deneyi yaptığım [distro | kernel | rm ] sürümlerinden kaynaklanacak farklılıklardan dolayı sizde daha farklı bir sonuç ortaya çıkarsa, ben sorumluluk kabul etmiyorum :D

01 Kasım 2008

Pek de Süper Olmayan Mario

Internet'te StumbleUpon sayesinde gezerken bu sayfadaki oyun ile tanıştım, Super Mario severlere duyurulur. Oyunun kendisinin nasıl birşey olduğu hakkında fikir edinmek isteyenler aşağıdaki videoyu izleyebilir:

25 Ekim 2008

Demiştim Ben

Tarih: 19 Ağustos 2007
Olay: wordpress.com'a Erişim Yasağı
"wordpress.com'a erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir... Hani eğer Blogger da böyle birşeye maruz kalırsa..."

...............

Tarih: 24 Ekim 2008
Olay: blogger.com'a Erişim Yasağı


Kişisel blog'umu Blogger üzerinde yayınlamaya devam ediyorum. Benle zerre alakası olmayan şahıslar yüzünden bütün Blogger erişimini ve beraberinde masum bir çok blog'u da engellemeye çalışan zihniyeti kabullenmiyorum ve bu yazıyı erişimi engellendiği düşünülen Blogger üzerinden, ülkemizde Internet'e konulmaya çalışılan saçma engellere rağmen okuyabilen insanlar için yayınlıyorum!

Not: Blogda yayınladığım 100. yazı imiş bu ayrıca...

06 Ekim 2008

TemelException

Büyük, çok güçlü bir bilgisayar yapılmış, var olan bütün bilgiler yüklenmiş bu bilgisayara. Bilgisayarı göstermek için, gücünü kanıtlamak için bütün ülkelerden uzmanlar çağırılmış. Bu uzmanlar akıllarına gelen bütün karmaşık soruları soruyorlarmış fakat bilgisayar tüm bu soruların altından kalkmayı başarıyormuş.

Sıra Türkiye'ye gelmiş, bilgisayara soru sormak için Temel çıkmış öne: "Ne var ne yok?"

Bilgisayar bu soruyu var olan ve olmayan herşeyin bir listesi istendiği şeklinde algılar, göçer.

29 Eylül 2008

Basit Bir Debian Repository'si Oluşturmak


Elinizde Internet üzerinde farklı kaynaklardan birikmiş ve standart Debian/Ubuntu vs. repository'lerinde bulunmayan belli bir miktar deb paketi var olduğunu düşünelim:



Diyelim ki benim gibi tutturdunuz, bu paketlerin olduğu dizini apt'ınıza bir paket deposu olarak tanıtmak istediniz. Yapmanız gereken işlemi basitçe üç aşamada açıklamak gerekirse:


  1. Bir terminal oturumu açıp paketlerin olduğu dizine gidelim (örn: /debpackages) ve şu komutu çalıştıralım:

    dpkg-scanpackages . | gzip -9c > Packages.gz

    Bu komut, içinde bulunulan dizindeki deb paketlerini tarayıp, elde ettiği sonuçları metin formatında Packages.gz adındaki sıkıştırılmış bir dosyaya kaydeder.

  2. Packages.gz dosyasını oluşturduktan sonra bu dizini apt'a tanıtmak için /etc/apt/sources.list dosyasına root kullanıcısı olarak bir ekleme yapmanız gerekiyor:

    deb file:///debpackages/ ./

  3. Son olarak da yeni paketlerinizin apt tarafından taranması için root haklarına sahip olarak şu komutu çalıştırmalısınız:

    apt-get update

  4. Kendi tercihinize bağlı olarak apt-get yerine aptitude veya kullandığınız görsel paket yönetici uygulamasının güncelleme seçeneğini de kullanabilirsiniz.

Unutmayın ki, bu dizin altına yeni deb paketleri eklediğinizde veya var olanları kaldırdığınızda 1 ve 3 numaralı işlemleri tekrarlamanız gerekecektir.

24 Eylül 2008

Life Without Walls



Cümleyi şöyle tamamlayalım: Life without walls: there is no need for windows.

Ayrıca bilgeler ne demiş? In a world without walls and fences, who needs windows and gates?

01 Eylül 2008

Okullar Açılırken

Bugün ilk defa (4 yıl önce ÖSS sonucum belli olduktan sonra Çankaya Üniversitesi'ne kaydımı yaptırdığımdan beri yani) okula kaydolan yeni öğrencileri gördüm. Geçen 3 yıl boyunca hiç Eylül ayının bu döneminde okulda bulunmamıştım.

İçimi tuhaf bir his kapladı o öğrencileri ilk defa gördüğümde, bir an için 4 yıl geriye dönüp tekrar o anı yaşadım, sanki tekrar kaydoluyordum okula. Zaten dün akşam odamı dağıtır & kurcalar & toplarken 4 yıl boyunca hiç sararmadan kalmış olan bir zarf içinde Eylül 2004'teki okulun açılış törenine davetli olduğunu söyleyen bir yazı bulmuşum, Temmuz 2008'deki mezuniyet törenine davetli olduğumu bildiren zarf yan odada duruyorken...

23 Ağustos 2008

Masaüstleri

Bilgisayarda temizlik yaparken gözüm duvar kağıtlarının olduğu dizine ilişti, ve aklımdan o sırada şu anki kendi masaüstümü yayınlamak geçti. Son birkaç yıldır kullandığım eski masaüstü resimlerini de bulup bir albüm oluşturdum; zaman geçtikçe, görünümü değiştirdikçe yeni resimler eklemeye devam edeceğim.

Örneğin şu sıralar kullandığım masaüstü:

21 Ağustos 2008

Daha Güvenli Bir Gmail için

Bir Gmail hesabınız varsa, onu hızlıca daha güvenli bir hale getirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken Gmail'e giriş yaptıktan sonra Ayarlar görünümüne geçip "Tarayıcı bağlantısı" seçeneğini "Her zaman https kullanılsın" şekline getirip değişiklikleri kaydetmeniz.

09 Ağustos 2008

Üniversitede Kubuntu

Bilgi İşlem Müdürlüğü'nde yarı zamanlı çalışırken aklımdan geçen hoş bir fikir idi üniversitede öğrencilere açık olan bilgisayar laboratuvarındaki bilgisayarlara Windows'un yanı sıra bir Linux dağıtımı da yüklemek.

Bu önerim onaylandıktan sonra çalışmalara başlamıştık. Kullanılacak dağıtım olarak Pardus ve Ubuntu'yu denedikten sonra Kubuntu'da karar kıldık. Standart kurulum ardından gelen birkaç uygulamayı kaldırdık, öğrencilerin ihtiyacı olacak uygulamaları yükledik, sistem derinliklerine dalarak birçok ayar ile süsleme verdik ve son olarak elde ettiğimiz bu Kubuntu'yu laboratuvardaki bilgisayarlarda varolan Windows XP'nin yanına yerleştirdik.

Gözlem yapması keyifli oluyor bu aşamada. Yaz okulunda ders alıp laboratuvar bilgisayarlarında ilk defa farklı bir işletim sistemi ile karşılaşan öğrenciler aslında pek de kolay bir şekilde günlük bilgisayar kullanım ihtiyaçlarını Mozilla Firefox, OpenOffice.org, Emesene gibi uygulamalar ile karşılayıp işleri bittiğinde bilgisayar başından kalkıyorlar. Hatta gördüğüm kadarıyla bazı öğrenciler sırf kullanmaya başladıkları bu yeni işletim sistemini tanımak için karıştırmaya kurcalamaya bile başlamışlar :)

Tabii ki asıl Linux kullanıcısı öğrencilerin de güz dönemi okula döndüklerinde yaşayacakları sürpriz ve tatmin olma duygusunun oldukça yüksek olacağını düşünüyorum ;)

Birkaç resim ile bu yazıyı sonlandırıyor, mezun olduğum üniversitedeki daha çok öğrencinin Linux tabanlı işletim sistemleri ve özgür yazılım ile tanışmasını diliyorum.

04 Ağustos 2008

Aşağıdaki ileti tüm alıcılara teslim edilemedi

Haydi anladık; geçtiğimiz aylar içersinde sessiz sessiz uygulanmış olan bir engelleme yüzünden Windows Live Messenger denilen uygulama ile arkadaşlarımıza rahip ve bazı birkaç kelimenin daha iletemediğimizi farketmiştik, oluşan tepkilerden dolayı bu engelleme sonradan kaldırıldı.

Peki ya şimdi son birkaç aydır niçin no-ip sayesinde kullanabildiğimiz xyz.redirectme.net gibi dinamik alan adlarını içeren iletileri gönderemiyoruz?? Şahsen kendi bilgisayarımda çalışan web sunucu sayesinde internete açtığım dosyaları arkadaşlarıma anında iletmeye çalışırken niçin engelleniyorum?

Denediğim hiç bir uygulama aracılığıyla (Kopete, Emesene, Windows Live Messenger ve hatta Meebo) bu tür linkleri gönderemez oldum. Niye?

25 Temmuz 2008

StumbleUpon

Bundan yaklaşık 2 sene kadar önce Firefox eklentisi sayesinde tanışıp oldukça beğenimi çeken, fakat zamanla dikkatimi başka şeylere vermem yüzünden unutmaya başladığım bir hizmet olan StumbleUpon, basit tanımıyla 500 civarında başlık altında (teknoloji, film, müzik, hobiler, sanat, vs) sizin ilgi alanlarınıza giren web sitelerini ekranınıza getiriyor.

StumbleUpon merağımı, eski üyeliğimi kapattırarak yeni bir isim altında devam ettiriyorum artık. "Efe hangi siteleri gezmiş, oy vermiş?" gibi soruların yanıtı olarak:
http://efeciftci.stumbleupon.com/


Ücretsiz bir üyelik işleminin ardından siz de bir StumbleUpon üyesi olabilir, kendinize "bu siteyi görmeden bunca süre nasıl durmuşum?" diye sormanıza sebep olacak olan siteler ile randevunuzun daha da gecikmemesini sağlayabilirsiniz.
http://www.stumbleupon.com/

19 Temmuz 2008

Star Trek: 05.08.09

Gelecek sene gösterime girecek olan yeni Star Trek filmi için filmin resmi web sitesinde 4 yeni duvarkağıdı yayınlanmış. Bu 4 duvarkağıdını bir araya getirince ortaya şu çıkıyor:
STAR TREK






James T. Kirk- Chris Pine
Spock- Zachary Quinto
Uhura- Zoe Saldana
Nero- Eric Bana


www.startrekmovie.com

04 Temmuz 2008

24 Haziran 2008

KDE'de Firefox 3 Tuşlarını Düzeltmek

Bir Linux kullanıcısısınız, ve KDE masaüstü ortamını kullanmayı seviyorsunuz. Firefox'u da seviyorsunuz, ve hatta Firefox 3 kullanıyorsunuz. Fakat Firefox 3 ile gelen bir özelliğin düzgün çalışmadığını gözlemlemişsinizdir: Firefox, artık masaüstü ortamınızın kullandığı simge temasını kullanmakta fakat araç çubuğunda geri ve ileri tuşlarında bir sorun var:



Benim kullandığım simge teması Nuvola, fakat geri - ileri tuşlarının Nuvola ile alakası yok. Bu sorunu çözmek için yaptığım bir araştırma sonucu bulduğum cevaba göre /home/kullanici/.gtk_qt_engine_rc dosyasına aşağıdaki satırları eklemeniz gerekmekte:

stock["gtk-go-back-ltr"]={
{ "16x16/actions/back.png", *, *, "gtk-small-toolbar" },
{ "22x22/actions/back.png", *, *, "gtk-large-toolbar" },
{ "32x32/actions/back.png", *, *, "gtk-dnd" },
{ "16x16/actions/back.png", *, *, "gtk-button" },
{ "16x16/actions/back.png", *, *, "gtk-menu" },
{ "32x32/actions/back.png", *, *, "gtk-dialog" },
{ "16x16/actions/back.png" }
}
stock["gtk-go-forward-ltr"]={
{ "16x16/actions/forward.png", *, *, "gtk-small-toolbar" },
{ "22x22/actions/forward.png", *, *, "gtk-large-toolbar" },
{ "32x32/actions/forward.png", *, *, "gtk-dnd" },
{ "16x16/actions/forward.png", *, *, "gtk-button" },
{ "16x16/actions/forward.png", *, *, "gtk-menu" },
{ "32x32/actions/forward.png", *, *, "gtk-dialog" },
{ "16x16/actions/forward.png" }
}

Yapmış olduğumuz şey, simge tanımları arasına ileri ve geri tuşları için "soldan sağa" yönlü ileri geri tuşları eklemek oldu. Mesela Arapça gibi "sağdan sola" olan bir dil için ltr değil, rtl eklememiz gerekecekti.

Yapmış olduğumuz değişiklik ile Firefox 3 artık şu şekilde gözüküyor:




Bonus olarak: farkettiyseniz Açılış Sayfası simgesi, araç çubuğundaki Açılış Sayfası simgesi değil, Ev Dizini simgesi olarak görüntülenmekte. Bu simgeyi de olması gerektiği hale getirmek için /home/kullanici/.gtk_qt_engine_rc dosyası içinde stock["gtk-home"] olarak başlayan kısmı bulun ve aşağıdaki gibi değiştirin:

stock["gtk-home"]={
{ "16x16/actions/gohome.png", *, *, "gtk-small-toolbar" },
{ "22x22/actions/gohome.png", *, *, "gtk-large-toolbar" },
{ "32x32/filesystems/folder_home.png", *, *, "gtk-dnd" },
{ "16x16/filesystems/folder_home.png", *, *, "gtk-button" },
{ "16x16/filesystems/folder_home.png", *, *, "gtk-menu" },
{ "32x32/filesystems/folder_home.png", *, *, "gtk-dialog" },
{ "16x16/filesystems/folder_home.png"
}


Sonuç:

17 Haziran 2008

Mammon Slept

Mammon slept. And the beast reborn spread over the earth and its numbers grew legion. And they proclaimed the times and sacrificed crops unto the fire, with the cunning of foxes. And they built a new world in their own image as promised by the sacred words, and spoke of the beast with their children. Mammon awoke, and lo! it was naught but a follower.


from The Book of Mozilla, 11:9


Mozilla Firefox 3.0

Konferans'a Gidiyoruz...

2. Özgür Yazılım Konferansı2007 şenliğinde ilk defa düzenlenen, bu sene de şenliklerin şenlik ve konferans olarak ayrılması kararıyla daha da bir şekil ve anlam kazanan Özgür Yazılım Konferansı; 20-21 Haziran tarihlerinde TOBB ETÜ'de düzenleniyor.

2 gün sürecek olan etkinliğin programına buradan, ön kayıt sayfasına ise buradan erişebilirsiniz.

http://konferans.linux.org.tr/

15 Haziran 2008

USB Kubuntu 8.04


USB diskten Linux başlatmak için minik bir araştırma yapmıştım. Önceden kullanabileceğim ideal bir Live CD olarak Kubuntu 8.04 üzerine karar vermiş olduğum için Google'a kubuntu live usb diye sorunca karşıma çıkan sayfalardan faydalı bulduğum bir tanesini Türkçeleştirerek ve biraz ekleme yaparak sunmak istedim.

Yazının orjinali için tıklayın.

Önemli: "birşeyler yazın" dediğim her aşamada, yazmış olduğunuz komuttan sonra ENTER'a basmalısınız.


Elinizde en az 1 GB'lık boş bir USB disk olduğunu varsayarak öncelikle bu sayfadan Kubuntu'nun en güncel sürümünün iso dosyasını indirip boş bir CD'ye yazın, bilgisayarınızı bu CD'den başlatın ve USB diskinizi bilgisayara takın.


  1. Bir terminal açın, sudo su yazarak root olun.

  2. fdisk -l yazarak erişilebilir olan bütün partition'ları listeleyin, ve aralarından USB diskiniz olanını bulun. Örneğin benim kullandığım USB disk "Disk /dev/sdb: 1002 MB, 1002438656 bytes" şeklinde gözüküyor. Sizde /dev/sdX şeklinde gözüken bu aygıt adını aklınızdan çıkartmayın, X'i sizde gözüken harf (örneğin b, c, d, vs) ile değiştirin.

  3. USB diskinizin mount edilmemiş olmasına dikkat edin.

  4. fdisk /dev/sdX yazın.

  5. p yazarak USB diskiniz üzerindeki tüm partition'ları listeleyin ve var olan partition(lar)ı silmek için d yazın & bu işlemi tüm partition'lar silinene kadar tekrar edin.

  6. USB diskiniz üzerinde yeni bir partition oluşturmak için n yazın.


    • Bir primary partition oluşturmak için p yazın.

    • İlk partition olmasını sağlamak için 1 yazın.

    • Bir sonraki aşamayı direkt Enter'a basarak geçin.

    • Partition boyutunu belirtmek için +750M yazın.

    • Partition'ı aktif olarak işaretlemek için a yazın.

    • Oluşturduğunuz bu ilk partition'ı seçmek için 1 yazın.

    • Partition dosya sistemini değiştirmek için t yazın.

    • FAT16 dosya sistemi seçmek için 6 yazın.


  7. USB disk üzerinde yeni bir partition daha oluşturmak için n yazın.


    • Bir primary partition oluşturmak için p yazın.

    • İkinci partition olmasını sağlamak için 2 yazın.

    • Bu aşamayı Enter'a basıp geçin.

    • Bu aşamayı da Enter'a basıp geçin.


  8. w yazarak yeni partition tablosunu diskinize yazın.

  9. Diskinizin mount edilmemiş olmasına tekrar dikkat edin.

  10. mkfs.vfat -F 16 -n kubuntu8 /dev/sdX1 yazarak ilk, mkfs.ext2 -b 4096 -L casper-rw /dev/sdX2 yazarak ikinci partition'ı formatlayın.

  11. USB diskinizi çıkartıp tekrar takarak üzerindeki partition'ları mount edin.

  12. Terminalde iken apt-get install syslinux mtools yazın.

  13. syslinux -sf /dev/sdX1 yazın.

  14. cd /cdrom yazın.

  15. cp -rfv casper dists install pics pool preseed .disk isolinux/* md5sum.txt README.diskdefines install/mt86plus /media/kubuntu8 yazarak Kubuntu CD'sindeki dosyaları USB diskinize kopyalayın.

  16. cd /media/kubuntu8 yazın.

  17. wget pendrivelinux.com/downloads/ku8/syslinux.cfg yazın.

  18. cd casper yazın.

  19. rm initrd.gz yazın.

  20. wget pendrivelinux.com/downloads/ku8/initrd.gz yazın.

  21. Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve açılış aygıtları arasından USB diskinizin ilk aygıt olmasına dikkat edin.


Eğer herşeyi doğru yapmışsanız elinizde USB diskten açılan bir Kubuntu olacak ve Live CD'lerin aksine, disk üzerinde kalan boşluğu kullanarak (1 GB'lık bir USB disk için 250~300 MB) Kubuntu üzerinde istediğiniz gibi değişiklikler yapabileceksiniz.

29 Mayıs 2008

Firefox 3 Download Day 2008

Download Day

Firefox 3'ün çıktığı gün bugüne kadar bir günde en çok indirilen yazılım olması ve dünya rekorunu kırması için siz de destek olun:

http://www.spreadfirefox.com/worldrecord/

27 Mayıs 2008

Finallerden Bir Final

Sınavın ilk dakikalarında hoca sınıfa gelip soruları açıklamaktadır. Karışık gözüken bir soru hakkında yaşanan diyalog:

Hoca: 1. soruyu açıklamıyorum zaten, geçiyorum onu.
Sınıf: Hocam açıklayın anlamadııık!
Hoca: Bu sorunun benzerini aynen soracağım demiştim ben?
Sınıf: İyi de hocam alakası yok ki sorunun?
Hoca: Size verdiğim 2 sorunun benzerini birleştirip sordum.

22 Mayıs 2008

efeciftci.com

Şu an:


Yakın gelecekte:

18 Mayıs 2008

7. Linux ve Özgür Yazılım Şenliği

Her sene düzenlenen Linux ve Özgür Yazılım şenliği, bu sene 22-24 Mayıs tarihleri arasında tam bir "şenlik" havasında, Ege Üniversitesi'nden düzenleniyor. Şenlik programına bakacak olursak; azaltılmış sayıda seminerin yanı sıra tiyatro, tekne gezisi, piknik gibi aktivitelerin yer alacağı bu şenliğe ne yazık ki bu sene final sınavları tarihimize denk geldiği için katılamayacağım :(

Şenliğin başarıyla gerçekleşmesini, tüm katılımcıların keyifli günler geçirmesini diliyorum :)

Şenlik web sitesi için buraya tık tık.

10 Nisan 2008

Firefox 3 Ve Robot Çağı

Firefox 3 henüz tam olarak çıkmadı fakat şu ana kadar yayınlanan beta sürümlerinde gördük ki, Firefox yeni bir çağ başlatma konusunda kararlı.

Firefox 3 Beta 2 sürümünden bu yana gördüğümüz açılış sayfaları:


Ayrıca bir de adres çubuğuna about:robots yazmak var ki:


Seviyoruz kendilerini.

27 Mart 2008

Zevksiz Ders

Aldığım bir dersin sıkıcılığından sıyrılmak amacıyla kalemimden çıkartmış olduğum çizgiler:

26 Mart 2008

"Eşdeğer"

Kaynak: http://www.bildirgec.org/yazi/microsoft-programlarinin-es-degerlileri

Özet: Windows ile hazır gelen programlar ve bunların açık kaynaklı eşdeğerleri.

Bazı çarpıcı alıntılar:
Windows Messenger = IMVU
Paint = GIMPshop

Hayretlerdeyim.

19 Ocak 2008

Dayanamadık, Yine Engelledik

Hani bu var ya, aynısı tekrar şunun başına gelmiş. Neyse ki o var, bu şekilde normal erişime devam edebiliyoruz bir süre daha; peki ya yarın?

Anlam vermesi çok güç, niye artık habire kafasını kuma gömen devekuşu pozisyonuna getirtiliyor bu ülkenin internet kullanıcıları? 1-2 blog yazısı yazıldı diye, 1-2 video yayınlandı diye milyonlarca içeriği bakmadan yargılamadan engellemek kadar utanç verici bir internet anlayışı var mıdır?

Eh geri sayıma devam ediyorum. Gün gelecek, Türkiye'den Blogger'a erişim de engellenecek. Internet'e erişimin kısıtlanmaması gerektiğine inananlar, insanların önüne konulan gülünç engellerin nasıl aşılabileceğini bilenler; o gün geldikten sonra da buradan yazmaya devam ediyor olacağım kendimce...

11 Ocak 2008

Ve KDE 4.0 Çıkar



... The Phonon multimedia framework provides platform independent multimedia support to all KDE applications... The Plasma desktop shell offers a new desktop interface... Visual updates through vector-based artwork, changes in the underlying libraries, user interface enhancements... Nearly all the user-visible parts of the KDE desktop and applications have been given a facelift...