13 Nisan 2009
09 Nisan 2009
Acid3 Testinden 100 Alan Bir Başka Tarayıcı
Geçenlerde PyQt4 ile öylesine yazmaya başlayıp 40-45 satır ile sonlandırdığım çok temel bir web browser vardı, QtWebKit alt yapısını kullanıyor.
Bu browser ile rastgele deneme yaparken aklıma acid3.acidtests.org adresine girmek geldi. Acid3 testi hakkında bilgi sahibi olmayanlar için basit bir tanım yapmak gerekirse; bu test kullanılan web tarayıcıların (Firefox, Opera, Safari, IE, vs) günümüz web standartları ile ne kadar uyumlu olduğunu ölçüyor.
Mesela örnek sayılar vermek gerekirse (puanlandırma 100 üzerinden) Opera 85, Safari ile Chrome 75, Firefox 71 ve son olarak en çok kullan(dırt)ılan web tarayıcı olan IE ise 20 puan alıyor. Zaten bu sonuncu IE'yi insanlar hala niçin kullanmaya devam ederler anlamıyorum, dökülüyor her tarafı :P
Neyse; "şu benim browser bakiyim kaç puan alacak?" diye öylesine bir girdim siteye, sonuç:
Bu resmi şu günlerde Beta sürümü bulunan Kubuntu 9.04 işletim sistemi kullanırken çektim, birlikte gelen Qt sürümü 4.5. Resmi çektiğim sırada yanımda bir arkadaşım daha vardı ve 100 puanı görünce ağzımız kahkaha atmaktan açık kaldı. 100 göreceğimiz belliydi zaten, fakat bizi asıl şaşırtan şey bu testi ilk çalıştırdığımızda 98, ikinci seferde ise 100 puan almış olmamızdı. Acid3 testi belli bir şans ile rastgele puan mı veriyor ne?
Herneyse... Hani televizyonlarda ÖSS reklamları olur ya, aynen o şekilde: "WebKit ile çalıştım, kazandım" :))
0 yorum Etiketler: Bilgisayarlar ve Internet, Linux
02 Nisan 2009
1 Nisan Ardından
Dün sanırım son birkaç yıldır yaşadığın en keyifli 1 Nisan idi.
Ortaya bir yalan attım "Microsoft'un Windows 7'den sonra çıkartacağı sürümü Unix tabanlı olarak hazırlanacak" diye, Facebook ve anında mesajlaşma hizmetleri sayesinde bu sahte haberi yaymaya çalıştım.
Arada sırada bilgisayar başına geçip gelen yorumlara baktım, haberi gerçek sanan kişilerden gelen yorumlar birbirlerinden apayrı idi.
Hafif agresif bir tonda "Windows Linux'u döver" tarzı yazanlar...
"Sen de artık Windows kullanmaya başlarsın" diyenler...
"Microsoft, açık kaynak, özgür yazılım" gibi konularda felsefe üretenler...
Özellikle Compiz sayesinde farklı bir renk kazanmaya başlamış olan Linux masaüstündeki bu güzel özelliklerin Windows'a da uyarlanmasını dileyenler...
Tabii gün içersinde ben de hiç oyuna gelmedim değil. Mesela çok sıkı takip ettiğim bir siteyi açmaya kalkıştığımda artık sadece para ödeyen üyelerin girebileceği haberi ile karşılaştım ve sayfanın aşağısında gerçekten ödeme seçeneklerine ait linkler vardı. Ödeme seçeneklerini öylesine incelemeye başladım, tam "eee ööö öff bu site benim için bitmiştir, artık bir daha da gelmem" diye düşünmeye başlamışken siteden "1 Nisaaan!" yazan bir mesaj geldi :)
Etkileyici olan bir diğer şaka ise sürekli blogunu takip ettiğim, Linux'un güzel ve başarılı olduğu fikrini gerçekten benimsemiş bir tanıdığın blogunda yayınlanan "Microsoft Türkiye ekibinde çalışmaya başlıyorum" haberi oldu.
Gün boyunca karşılaştığım en kayda değer diğer şakalar ise:
1. Günün ilk saatlerinde ek$i sözlük'ün tasarımının alt üst olması.
2. Youtube'un arabiriminin tamamen ters dönmesi, yazı tipleri de dahil. İşin en komik kısmı ise yine Youtube tarafından hazırlanmış olan "yeni arabirim ile ilgili ipuçları" yazısı; monitörünüzü ters çevirin, kafanızı yatık tutun gibi önerilerde bulunuyor. Benim tavsiyem ise xrandr ile ekrana gelen görüntüyü 180° çevirmek :P
3. Wikipedia'nın günün haberleri kısmının komik, saçma sahte haberler ile dolup taşması.
Kısaca çok eğlendim :)