29 Eylül 2008

Basit Bir Debian Repository'si Oluşturmak


Elinizde Internet üzerinde farklı kaynaklardan birikmiş ve standart Debian/Ubuntu vs. repository'lerinde bulunmayan belli bir miktar deb paketi var olduğunu düşünelim:



Diyelim ki benim gibi tutturdunuz, bu paketlerin olduğu dizini apt'ınıza bir paket deposu olarak tanıtmak istediniz. Yapmanız gereken işlemi basitçe üç aşamada açıklamak gerekirse:


  1. Bir terminal oturumu açıp paketlerin olduğu dizine gidelim (örn: /debpackages) ve şu komutu çalıştıralım:

    dpkg-scanpackages . | gzip -9c > Packages.gz

    Bu komut, içinde bulunulan dizindeki deb paketlerini tarayıp, elde ettiği sonuçları metin formatında Packages.gz adındaki sıkıştırılmış bir dosyaya kaydeder.

  2. Packages.gz dosyasını oluşturduktan sonra bu dizini apt'a tanıtmak için /etc/apt/sources.list dosyasına root kullanıcısı olarak bir ekleme yapmanız gerekiyor:

    deb file:///debpackages/ ./

  3. Son olarak da yeni paketlerinizin apt tarafından taranması için root haklarına sahip olarak şu komutu çalıştırmalısınız:

    apt-get update

  4. Kendi tercihinize bağlı olarak apt-get yerine aptitude veya kullandığınız görsel paket yönetici uygulamasının güncelleme seçeneğini de kullanabilirsiniz.

Unutmayın ki, bu dizin altına yeni deb paketleri eklediğinizde veya var olanları kaldırdığınızda 1 ve 3 numaralı işlemleri tekrarlamanız gerekecektir.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

efeciğim bunun arkasından senden bir distro bekliyoruz :P

ZX dedi ki...

Yok distro yapmam da, paket depomu sizlerle paylaşabilirim :P